Mer tid hjemme førte til uventede mattekunnskaper

3 min

På grunn av pandemien er mange barn mye mer hjemme enn før. Da kan den digitale mattelæreren «Albert» være en smart start på det nye året. Benjamin har ennå ikke begynt på skolen, men løser allerede mattestykker som bare det.

Skolehverdagen har det siste året vært ganske annerledes for de fleste, og det ser fortsatt ut til at det tar tid før hverdagen er helt normal.

– På grunn av pandemien, ser vi at behovet for mattehjelp er stort. Vi tilbyr derfor Albert gratis til alle nye medlemmer, sier markedsansvarlig i Albert, Nicolas Rivetto.

En av dem som har benyttet appen flittig, er Benjamin Sira (5). Han skal begynne på skolen neste år. Selv om han kan ikke lese ennå, løser han allerede mattestykker som en dreven skolegutt.

– Albert er veldig bra bygd opp for barn. Du legger inn alderen på barna dine, og oppgavene blir tilrettelagt deretter. Etterhvert som de forstår stadig mer, øker vanskelighets-graden, forklarer mamma Miriam Stang Sando (42).

Familien fra Skoppum fikk høre om appen Albert via andre i vennekretsen som hadde lastet den ned til barna sine.

– De skrøt veldig av den, så da tenkte vi at dette må vi jo prøve! sier Miriam.

Benjamin (5) regner matte med «Albert» og foreldrene Miriam og Mario.

For barna som ikke kan lese, har Albert en funksjon der du kan trykke på et ikon og få spørsmålene lest opp.

Tilpasses hvert enkelt barn

– Vår visjon er at Albert skal være verdens beste, digitale mattelærer, forteller Salman Eskandari, en av gründerne bak den svenske mattesuksessen. «Albert» er nemlig utviklet av erfarne pedagoger, lærere og forskere, med mål om å lære barn matte på en smart, morsom og pedagogisk måte.

Foreldrene forteller at de lastet ned Albert på Benjamin sitt nettbrett; noe som gir femåringen følelse av å leke og ha det gøy, mens han i realiteten regner matte.

– Jeg tror de får en helt annen matteforståelse enn jeg selv fikk i oppveksten, mye fordi det er mer pedagogisk lagt opp. Dessuten er det enklere som forelder å forklare ved siden av når han har det visuelle verktøyet, sier Miriam.

Benjamin selv synes det er moro med tall. For øyeblikket er kilo og vekt favoritten.

– Det er litt vanskelig noen ganger, men det er gøy at jeg får mange riktig svar, sier femåringen.

Albert har tusenvis av oppgaver og animerte filmer som hjelper barn å forstå matematikk, og oppgavene er tilpasset alder og nivå. Nå kan altså alle som ønsker teste Albert gratis.

– Vi ønsker å skape en individtilpasset kunnskapsreise med en-til-en-følelse, sier eksperten.

Vil hjelpe så mange som mulig

Pappa Mario Sira (51) var litt skeptisk til mer iPad-tid i begynnelsen, men skjønte raskt at dette var annerledes.

– Vi ser jo hvilke oppgaver Benjamin liker best, og at Albert tilrettelegger deretter. Nå tenker jeg at denne måten å lære på er veldig positiv, sier han.

Sønnen bruker Albert fire-fem ganger i uken, og foreldrene trekker fram én funksjon som er særlig praktisk for barna som ikke kan lese selv ennå.

– Når han setter igang selv, uten at vi sitter ved siden av, da trykker han bare på høyttaler-symbolet slik at spørsmålene leses opp, sier de.

– Vi ser at han synes det er gøy å kunne mestre oppgavene alene. Dette er absolutt lek og læring i ett, sier Mario.

– Siden dag én har målet med Albert vært å hjelpe så mange elever som mulig. Vi tror det er viktig å vekke deres interesse for matematikk på et tidlig tidspunkt, sier gründer Eskandari.

Kom i gang allerede i dag!